Sviđa ti se Gyrus i želiš pisati za nas, ali ne znaš točno otkud krenuti ili kome se javiti? Nisi siguran/na kakav tekst želiš pisati? Muče te detalji oko formata tekstova i procesa objave? Ovo je pravo mjesto za rješavanje takvih nedoumica!

U Gyrusu objavljujemo nekoliko vrsta tekstova, a časopis je podijeljen na dva osnovna dijela – stručni i nestručni.

Stručni dio

Stručni dio je u pravom smislu znanstveni časopis. Njegova struktura jasno je definirana, svi su tekstovi u njemu zadanog formata, praćeni sažetkom, referencama i ključnim riječima. Stručni tekstovi koje objavljujemo u Gyrusu su isključivo pregledni radovi (review article). U preglednim radovima autor uzima veći broj znanstvenih radova koji se bave određenom temom i sažima podatke iz njih u jedan tekst kako bi dao pregled trenutnih spoznaja o toj temi. To je jako korisno - nekome tko želi čitati o toj temi omogućuješ da iz tvog jednog teksta dobije objedinjene informacije i saznanja za koja bi inače morao/la pročitati na desetke radova!

Ako ti to zvuči zanimljvo, no nisi siguran/na kako se to radi, ne brini! Imamo kratak vodič (upute) za koji se nadamo da ćeti pomoći.

PREZENTACIJA

Dostupna je i verzija na engleskom jeziku!

PREZENTACIJA – engl.

Primijetit ćeš da je stručni dio Gyrusa podijeljen na rubrike. Postoje četiri stalne rubrike: bazična neuroznanost, neurologija, psihijatrija (i psihologija) te neurokirurgija. Također u svakom broju stručni dio sadrži rubriku Issue topic (Tema broja) – to je uža tema (primjerice „Hipofiza“) kojoj je posvećeno nekoliko tekstova i kojoj je najčešće prilagođena naslovnica.

Na sastanku redakcije i na Gyrusovoj web stranici vidjet ćeš teme koje su predložili urednici Gyrusa, ali ukoliko imaš vlastitu ideju, možeš se javiti na naš mail (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) s prijedlogom. Uvijek smo željni svježih ideja!

Kako točno mora izgledati tvoj tekst?

Prije svega mora biti na engleskom jeziku! To je jezik akademskog i poslovnog svijeta i jezik većine literature koju ćete tijekom pisanja koristiti. Nikad nije suvišno izoštriti svoje vještine pisanja na engleskom.

Preporučena duljina teksta je minimalno 1500 riječi. Članak se predaje u karticama teksta, font treba biti Times New Roman, veličina 12, uz dvostruki prored.

Pregledni radovi nemaju strog način na koji moraju biti podijeljeni, ali zbog preglednosti se preporuča da koristiš podnaslove i da imaš definiran uvod i zaključak.

Svaki rad mora imati sažetak (abstract) na hrvatskom i engleskom jeziku. Duljina sažetka je 200-300 riječi. U sažetku skraćeno iznosiš ideju, prikupljene podatke i zaključak svog rada. Zapravo služi tome da potencijalni čitatelj brzo i jednostavno sazna samu srž tvoga članka, odnosno, sadrži li informacije koje su mu potrebne.

Također ti treba 3-5 ključnih riječi (keywords) na engleskom i hrvatskom jeziku koje navodiš abecednim redom ispod sažetka, odnosno abstracta.

I naravno, kad pišeš pregledni rad, ključan dio je literatura. Za pisanje jednog preglednog rada u Gyrusu trebao/la bi pročitati i citirati minimalno 5, a idealno desetak radova. Što se navođenja literature tiče, u Gyrusu koristimo American Medical Association (AMA) stil citiranja. Posjeti njihovu stranicu za detalje o tome kako se točno citiraju časopisi, kako knjige, kako posteri itd., ali ukratko – u tekstu stavljaš brojke u indeksu iza točke kad citiraš neki rad, literaturu navodiš iza samog teksta redosljedom pojavljivanja. Najlakše ti je to raditi preko programa kao što je Mendeley®, kojeg inače možeš besplatno skinuti.

Poželjno je da tekst popratiš slikama ili tablicama koje će malo „razbiti monotoniju“ ili, dapače, pomoći čitatelju u razumijevanju tvog teksta. Slike i tablice prilažeš odvojeno pri slanju maila (u JPG formatu) i imenuješ ih brojem, a u tekstu obavezno naznačiš gdje koji prilog treba ići i na kraju dokumenta napišeš kratak opis (mi ćemo ga tijekom grafičke obrade pridružiti odgovarajućem prilogu). Ukoliko se dio tvog teksta odnosi na sliku ili tablicu, tada uz njega (nakon zadnje rečenice koja se na njega odnosi) u zagradi napiši npr. (Figure 1) ili (Table 1).

Osim toga, poželjno je da slike i tablice nabaviš legalno! To znači da ili koristiš one koje se mogu nabaviti javno (Google Image Search možeš filtrirati po razini dozvole), ili tražiš autora za dopuštenje. Molimo te da nam u tom slučaju u sklopu maila pošalješ i linkove, tj. web-adresu s koje si nabavio/la sliku, za slučaj da nam zatreba u originalnom obliku. Naravno, možeš napraviti i svoje originalne ilustracije i tablice! Također, ako imaš neku ideju za ilustraciju, a ne znaš kako je realizirati, možeš to učiniti u suradnji s našim grafičkim urednicima.

Završnu verziju članka šalješ na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Mi ćemo ti javiti da smo ga primili. Potom tekst preuzima urednik koji ti je dodijeljen (dotad ćeš se vjerojatno već čuti s njim/njom; njegova/njezina uloga je također da ti pomogne u samom procesu pisanja rada, savjetom i odgovorom na tvoja pitanja). On/ona će ti pomoći da ga usavršiš. Pritom će ti vjerojatno predložiti neke manje ili veće izmjene, ili ukazati na eventualne pogreške da bi se ispravile prije objavljivanja rada.

Svakako ti želimo istaknuti da je za pisanje stručnog članka potrebno odvojiti određeno vrijeme, no ne želimo da te to obeshrabri jer uvijek možeš računati na pomoć urednika Gyrusa. Ukoliko ipak smatrašda tvoj prvi tekst treba biti nešto jednostavniije, postoji rješenje!

Nestručni dio

Nestručni dio je onaj koji je svojom strukturom i načinom pisanja namijenjen širem krugu čitatelja.

Tekstovi su kraći i fleksibilniji, stranice su šarenije. Ali ne daj da te to zavara – u nestručnom dijelu i dalje se bavimo ozbiljnom neuroznanošću, samo u nešto pristupčnijem formatu.

Ako prvi put pišeš za Gyrus i želiš vidjeti kako je to, pravi izbor za tebe je naš Editor's Choice. Editor's Choice čine kraći tekstovi u kojima sažimaš i na zanimljiv način prezentiraš jedan rad iz područja neuroznanosti, koji si negdje pročitao/la i želiš prikazati široj publici. Možeš napisati i osvrt na neki od onih koje smo mi predložili u sklopu tema za tu rubriku. Detaljniji vodič o pisanju za Editor's Choice pogledaj ovdje:

PREZENTACIJA

U nestručnom dijelu također objavljujemo tzv. infografike. Ako imaš ideju kako slikovno prikazati neku temu iz područja neuroznanosti, čak i ako ne znaš kako to točno izvesti, obavezno nam se javi! Naši grafički urednici će ti pomoći u realizaciji.

Osim toga, imamo stalne rubrike kao što su Case Report (prikaz kliničkog slučaja), Book Review i Movie Review (kratak osvrt na knjigu ili film; prilika da ju/ga preporučiš i drugima, ili možda ukažeš na eventualne nedostatke). Ako imaš ideju, svakako nam se javi!

Jednako tako, ukoliko si prisustvovao zanimljivim događanjima vezanim uz neuro-svijet (predavanja/radionice/kongresi/akcije), javi nam se, napiši kratak osvrt i podijeli s drugima svoja iskustva u našoj rubrici News & Education.

 

Naše prijedloge tema možete vidjeti na LINK. U sklopu tog dokumenta možete se i prijaviti za pisanje članka na odabranu temu: upisom svog imena i prezimena u odgovarajući stupac uz naslov teme, kao i svoje email adrese. Molimo vas da nam se potom javite mailom na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja ili nejasnoća, javite nam se mailom na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., rado ćemo odgovoriti na njih.

Uredništvo Gyrusa